Egyéb kategória

Hat kérdés, melyre feltétlenül választ kell kapnod, mielőtt intelligens otthont építenél II.

blank

Az otthon mely részeit érinti az intelligencia?

Vannak „klasszikus” területek, amelyek egy intelligens otthon megtervezésénél és kivitelezésénél mindig előfordulnak. Ezeket vesszük most sorra.

Világítás vezérlése és szabályozása. A világítás nélkülözhetetlen a mindennapi életben, viszont gyakran pazarlóvá válik a felhasználása. vezérlése illetve szabályozása a komfort érzeten túl energia megtakarítást is jelent. Az automatikus világítás kapcsolás segítségével a világítás követi mozgásunkat. Ahol nincs rá szükség ott automatikusan lekapcsol. Ideális megoldás közlekedőkben, mellékhelyiségekben. A fényerő szabályozás elsődleges feladata a komfort érzet növelése. A maximálishoz képesti csökkentett fényerő hangulati elem. A beállítást el lehet tárolni és később újra visszaállítani. Több világítótest fényerejének tetszőleges beállítását nevezzük világítási képnek. Más világítási képet, tehát fényviszonyok beállítását lehet eltárolni egy party hangulathoz, mást egy film megnézéséhez és mást a vacsorához. Ezek eltárolása és előhívása az intelligens rendszerben történhet kézzel, vagy programozottan is. A világítási képek és automatikus lámpa kapcsolások segítségével létrehozható az úgynevezett jelenlét szimuláció is, ami távollét esetén úgy viselkedik, mintha otthon lenne valaki, ezzel távol tartva az illetékteleneket. A világítás szabályozásának egyik legkorszerűbb módja az állandó fényre szabályozás. Ez egy olyan eljárás, melynek során a szobában mindig ugyanolyanok fényviszonyok. Ehhez a világítás erősségét folyamatosan igazítani kell a külső fényviszonyokhoz (napsütés iránya, erőssége, felhők stb.), de egy adott fényviszony előállításához szükséges lehet az árnyékolók beállítása is (erről még később szót ejtünk)

Fűtés és hűtés vezérlése. Ennek a területnek a kiépíthetősége nagymértékben függ a fűtő- illetve hűtő közeg előállításától. Fontos és elérendő cél azonban hogy olyan rendszer kerüljön megvalósításra, ahol a fő helyiségek (nappali, konyha, hálószobák stb.) hőmérséklet szabályozása önállóan elvégezhető. Miért fontos ez? Egy ritkán használt hálószobában a hőmérséklet alacsony szintre állításával rengeteg energiát, ezáltal költséget lehet megtakarítani. Egy déli fekvésű nappaliban, a napsütés hatására megemelkedett hőmérsékletet érzékelve a fűtési rendszer csökkenti a nappaliba juttatott fűtési energiát, míg egy keleti fekvésű hálószobában ugyanabban az időpontban az ott beállított hőmérséklet eléréséhez szükség van a fűtésre. Egy hosszabb távollét esetén a teljes otthoni hőmérséklet csökkenthető néhány fokkal, amit már a hazaérkezést megelőzően például egy mobiltelefonról is vissza lehet állítani alapállapotba, ezáltal a hazaérkezés idejére már ismét meleg otthon várja a hazaérkezőket. A hőmérséklet beállítása tehát függ a helyiség használatától, a külső hőmérséklettől, az árnyékolástól, de még az ablakok nyitásától is. Az intelligens otthon rendszerében ezeknek az adatoknak a birtokában komplex módon kerül meghatározásra a legoptimálisabb és leggazdaságosabb fűtési mód.

Árnyékolástechnika. Ennek megvalósításának kettős célja van: egyrészt – ahogy a neve is mutatja – árnyékolási feladatokat valósít meg, másrészt viszont biztonságtechnikai feladata is lehet. Alapvető szabály, hogy mind a meleget, mind a hideget távol kell tartani a beltértől. Nagyon fontos szabály tehát, hogy az árnyékoló szerkezet mindig a kültéren és sosem az ablak/ajtó belső oldalán legyen! Az árnyékoló szerkezet egyrészt fényt, másrészt hőt tart távol. Az árnyékoló szerkezet mozoghat a napsütés egy adott beesési szögének függvényében, a fényerősség nagyságának függvényében, de időponttól függően is. Ez utóbbinak szerepe elsődlegesen biztonságtechnikai szempontból lehet előnyös: este egy adott időpontban a bezáródó árnyékoló szerkezet megvédi az ablak és ajtó felületeket a rongálástól, behatolástól, majd reggel a beállított időpontban kinyílik.

Biztonságtechnikai szempontból az intelligens otthon szoros kapcsolatban együttműködik a riasztó rendszerrel. Például a napközben a lámpákat kapcsoló mozgásérzékelők a riasztó rendszer élesített állapotában a lámpák helyett a riasztó központnak küldik a mozgást érzékelő jeleket. Ezáltal nem kell duplán mozgásérzékelőket telepíteni. Az együttműködés más területe például, hogy a távozáskor élesített riasztó rendszer lekapcsolja az otthon összes lámpáját, automatikusan elindítja – a napszaknak megfelelően – a jelenlét szimulációt, és lecsökkenti a hőmérsékletet néhány fokkal.

 

  • Leave a comment