Egyéb kategória

Hat kérdés, melyre feltétlenül választ kell kapnod, mielőtt intelligens otthont építenél I.

blank

Szükség van-e intelligens otthonra?

Az otthon intelligenciájának nyilvánvalóan megvan az a tulajdonsága, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a mindennapokat. Ki ne szeretné a fotelből bekapcsolni a világítást, vagy megváltoztatni a szoba hőmérsékletének beállítását? Ez az intelligencia azonban nyugalmat és biztonságot is ad: ellenőrizhető az otthon biztonsága akár a világ másik végéből is. Mindezek a funkciók csak akkor válnak számunkra értékessé, ha a mindennapokban használjuk őket úgy, hogy használatuk automatikussá és rutinszerűvé válik. Felmerül tehát a kérdés, hogy lehet-e intelligens otthon kialakítása nélkül építkezni? Természetesen lehet. Az intelligens otthon kialakításának „bonyolultsága” csak és kizárólag attól függ, hogy mit várunk el a minket körülvevő környezettől. Mik a megálmodott funkciók és ezeket hogyan szeretnénk használni.

Nézzünk néhány példát. Az egyik legegyszerűbb otthont intelligensé tévő funkció lehet a motoros redőnyök alkalmazása. A redőny többféle feladatot lát el. Napközben csökkenti a napsugárzás hatásait: kevesebb fény és kevesebb hő jut be a szobába. Éjszakánként – főleg télen –nagymértékben csökkenti a meleg távozását a lakásból a nyílászárókon keresztül. További fontos funkció a biztonság növelése: az éjszakára vagy eltávozáskor leengedett redőny komoly feladatot jelent az illetéktelen behatolást tervezők számára.

A kézi működtetésű redőny nem tekinthető az intelligens otthon koncepció részének, ehhez legalább motoros kialakítás szükséges. A motoros redőny működtető kapcsolója általában a redőny felszerelési helyének közelében található. Gondoljuk el, hogy milyen feladatot jelent esténként végigmenni a lakáson és minden redőnyt külön-külön leengedni. Az intelligens otthon koncepció többféle megoldást is ajánl erre. Az egyik, hogy kialakításra kerül egy központi kapcsoló, amellyel a ház egy részének, vagy akár az egész háznak az összes motoros redőnye együtt mozgatható. Innen már kézenfekvő megoldás, hogy a redőny mozgatása automatizált legyen: meghatározott reggeli és esti időpontokban a redőnyök a beprogramozásnak megfelelően mozognak. További intelligens funkció a redőny időjárástól függő mozgása, a túl erős napsugárzás vagy erős szélvihar esetén.

Másik példa lehet a világítás intelligensé tétele. Manapság már megszokott a fényerő szabályozós világítások kialakítása, azonban az ezekből létrehozható világítási képek kialakítása még nem terjed el mindenhol. Egy világítási kép 2 vagy több lámpa működésének, bekapcsolt állapotának illetve fényerejének a beállítását és eltárolását jelenti. A szobában található lámpákkal több világítási kép is kialakítható, hiszen másféle fényhatás szükséges a film nézése közben, más a vendégek fogadásához, és megint más a takarításhoz. Ezek a beállítások egyedileg meghatározhatók, eltárolhatók, előhívhatók és bármikor megváltoztathatók. A megfelelő kialakítással azonban az is megvalósítható, hogy eltávozáskor, vagy a riasztó rendszer élesítésekor az összes világítást kikapcsolja az intelligencia. Ezáltal nem marad bekapcsolva egyetlen lámpa sem.

Az intelligens otthon szükségessége tehát elsősorban attól függ, hogy mit várunk el az otthon használatától. Az intelligens otthon kialakítása egyfajta játéknak tűnik, szó se róla kell hozzá egyfajta igény és irányultság az ilyen rendszerek alkalmazásához. Ha ez megvan, akkor már csak az épület adta lehetőségek és a pénztárca határozza meg a kialakítandó funkciók spektrumát. Ez azt jelenti tehát, hogy akkor van szükség az intelligens otthon kialakítására, ha igény mutatkozik a megvalósított rendszer használatára.

  • Leave a comment